Unieke samenwerking voor ontwikkeling logistiek lesmateriaal

01-08-2023

In de huidige moderne wereld ontwikkelen beroepsgroepen zich razendsnel. Waar men vroeger een geleidelijke ontwikkeling van het beroep kende en daarmee ook een geleidelijk ontwikkeling van de vakmensen, vraagt dat tegenwoordig veel meer inzet van vakmensen om snel mee te veranderen. Om die verandering waar te maken, is het nodig dat werkenden én werkzoekenden zich snel en vakgericht ontwikkelen.

Wat is de oplossing?

Het huidige mbo-onderwijs is vaak ingericht lineair en in klassikaal onderwijs. Voor mensen uit verschillende doelgroepen en met verschillende achtergronden die snel klaargestoomd willen worden voor een vakgebied op de huidige arbeidsmarkt, is dit geen passende oplossing. Bovendien kan met de huidige uitstroom uit het regulier mbo-onderwijs het tekort op de arbeidsmarkt niet gedicht worden. Wat is dan wel die oplossing? Hoe kunnen mensen snel in een nieuw of ander vakgebied aan de slag?
Met een uniek samenwerkingsverband zijn Randstad en de mbo-opleiders MBO Amersfoort, Noorderpoort, Technicom en Zadkine gestart met het inrichten van het mbo-onderwijs van de toekomst.

Leren in de context van het beroep
Leren en ontwikkelen van vakgerichte vaardigheden gaat het beste als het kleine eenheden zijn die direct toegepast kunnen worden in de werkomgeving. Wie zijn kennis binnen een vakgebied wil uitbreiden en hier snel succesvol in wil zijn, heeft korte, gepersonaliseerde leerstof nodig. Daarmee is leerinspanning kort en intensief en kan het direct toegepast worden. Je leert dus niets wat je niet nodig hebt.

Modulair aanbod

De samenwerkende partners, in een samenwerkingsverband genaamd JijPlus Logistiek, hebben leermodules ontwikkeld die niet alleen kortdurend zijn, maar ook voorzien zijn van moderne methodes van leren. Een module is heel gevarieerd opgebouwd waardoor de focus op het leren blijft liggen. Iedere module bevat een podcast, video’s, zelftest en praktijkopdrachten en de bijbehorende tekstuele delen worden op diverse manieren aangeboden. Het is duidelijk, overzichtelijk en kort & krachtig. Precies wat de doelgroep op dit gebied nodig heeft om opleidingen succesvol af te ronden en daarmee een goed opgeleide vakkracht te worden.

Door bedrijven, voor bedrijven

Het interactieve materiaal dat in modules is verwerkt, wordt verkregen door video-opnames bij logistieke bedrijven. De bedrijven stellen de werkvloer (die gewoon volledig operationeel blijft) ter beschikking om de juiste logistieke processen te kunnen vastleggen op video. De leereenheden worden op deze manier enorm praktisch voor de cursist.

Heb je interesse voor vakgericht leren op je werkplek? Of heb je medewerkers binnen je organisatie die verder opgeleid kunnen worden tot logistieke vakkracht? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.