Bij Boston Scientific te gast voor video-opnames

26-01-2023

Een van de unieke onderdelen van de JijPlus leermodules zijn de video’s die we opnemen en editen tot een goede leervideo voor gebruik in de e-learning. De opnames vinden plaats bij bedrijven op de werkvloer. Boston Scientific International BV was één van de locaties waar we uitgebreid de gelegenheid kregen om te filmen. Dank aan Boston Scientific en de andere bedrijven om dit voor JijPlus mogelijk te maken.

Waarom video? Hoe gaat een opnamedag in zijn werk? Alex Roosendaal, ontwikkelaar van interactief lesmateriaal, vertelt vol enthousiasme hoe een leervideo tot stand komt.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het doel van de video’s is om een duidelijke uitleg te verschaffen van procedures binnen het logistieke vakgebied. Waar feiten en begrippen heel goed in tekst met een aanvullend plaatje uitgelegd kunnen worden, is voor procedures een ander middel nodig.

Procedures zijn handelingen in de praktijk die in tekst moeilijk te beschrijven zijn, en als je er na een paar uur lezen dan wat van begint te begrijpen, heb je vaak nog niet het hele plaatje. Vergelijk het maar eens met het uitleggen aan iemand hoe je een fietsband plakt. Hoe lang zou je bezig zijn als je dat mondeling allemaal moet uitleggen? Je kiest dus al snel om gewoon voor te doen hoe je een band plakt.

Zo is het eigenlijk ook met leervideo’s, de video laat zien hoe procedures worden uitgevoerd zodat de kijker dit voorbeeld kan volgen.

Wat moeten we opnemen?
Om te weten wat er in de video te zien moet zijn, verdiept Alex zich eerst in de inhoud. Hij zoekt naar delen die moeilijk te beschrijven zijn maar wel heel goed in iemands hoofd terecht moeten komen. Vervolgens maakt hij een script met globale instructie voor de opnames. Waarom globaal? Omdat hij nog niet bekend is binnen het bedrijf en daardoor nog niet alles letterlijk kan beschrijven. Ook de cameraman leest de inhoudelijke tekst zodat hij de gewenste beelden kan uitdenken.

Er volgt nog een voorbereidingsmeeting op locatie van het bedrijf waarbij afgestemd wordt welke delen van het bedrijf in beeld komen, welke medewerkers kunnen helpen met procedures voordoen en wat de veiligheidseisen zijn. De werkvloer blijft namelijk volledig in operatie tijdens de opnames!

Take 1, Take 2, Take …….

En dan gaat het beginnen! Een hele dag gaat het team van Alex aan de slag bij het bedrijf.
De cameraman maakt de apparatuur in orde, de medewerkers krijgen uitleg, de presentator bereidt zich voor en een begeleider van het bedrijf blijft er de hele dag bij.

De medewerkers voeren hun werk uit en proberen niet nerveus te worden van de camera voor hun neus. Sommigen zijn erg enthousiast en kunnen goed over hun bedrijf en werkprocedures vertellen. Zulke medewerkers kunnen dan worden ingezet om bepaalde onderdelen van de video uit te leggen.

De presentator is van te voren gebriefd over wat hij moet vertellen maar moet ter plekke nog wel de puntjes op de i zetten en nauwkeurig vertellen wat de cameraman opneemt. Best nog een lastige klus dus hij is erg tevreden als een scene er in 2 takes al op staat!

Alex spart voortdurend met de cameraman, stuurt op het mooi in beeld brengen van de achtergrond en let daarbij op compositie en belichting. Ze hebben overal ogen voor nodig en proberen energievolle beelden vast te leggen. Dat zorgt ervoor dat een video aantrekkelijk wordt en de aandacht van de kijker vast kan houden.

5 uur opnames, 300 losse clips

Dat is de opbrengst van een lange opnamedag! En het begin van het volgende (intensieve) gedeelte in het ontwikkelproces voor de leervideo.

Alex krijgt de regie over het geschoten materiaal. Hij sorteert en groepeert de clips op onderwerp en besteedt vervolgens vele uren aan het bekijken van het materiaal. Heel nauwkeurig kiest hij fragmenten uit de clips. In zijn hoofd ziet hij de video al vorm krijgen en draagt het dan over aan de editor.

Op basis van de fragmenten uit de clips en aanwijzingen van Alex kan de editor de clips monteren en editen zodat de leervideo vorm gaat krijgen. Natuurlijk moet deze video nog meerdere keren heen en weer om alles helemaal naar wens te krijgen.

De opbrengst van 5 uur opname en 300 losse clips? 18 minuten aan video om te verwerken in de e-learning.